Hur kosten påverkar hud och kropp

Tänkvärt om vad vi äter

Om vi skulle ändra våra matvanor skulle vi kunna förebygga många sjukdomar som t ex psoriasis, eksem och andra hudåkommor samt även hjärt och kärlsjukdomar och cancer mfl.

Cancerceller älskar socker och förökar sig mycket fortare när de blir matade med socker än om du äter en kost som inte innehåller så mycket socker. Fetma är något som ökar kraftigt hos allt fler, det är därför viktigt med en bra balans i energiintag och energiuttag.

Rätt kost och regelbunden motion ger oss bättre hälsa och därmed bättre livskvalitet.

En människas totala energibehov är summan av den energi vi får i oss dvs äter och dricker och det vi gör av med på en dag, varken mer eller mindre.

Socker är en stor bov till mycket ont, det är sött och gott, ger ett beroende som är svårt att ta sig ur, men det går. Ät bra nyttig mat till frukost, lunch, middag samt mellanmål med långsamma kolhydrater, protein och rätt sorts fett som håller dig mätt länge och ger dig ett stabilt blodsocker. Du bör inte bli hungrig för då kommer suget efter socker. Drick mycket vatten utspritt under dagen.

Psoriasis

Jag har psoriasis i hårbotten och har haft det sen tonåren och jag är 40+ nu så det är lång tid.

Det går i skov vilket innebär att det ibland kan bli lite bättre en kort period, för att sen blomma upp igen. Det kliar och blir röda fläckar som flagar. Cellförnyelsen går väldigt fort på det område man har psoriasis och det är just det som gör att det blir områden med mycket döda hudceller som flagar. Det innebär att jag i princip aldrig har mörka tröjor på mig för att det inte ska synas att det ramlar ner flagor på axlarna som ser ut som mjäll. För någon vecka sedan köpte jag min första mörka tröja på… jag vet inte när??

Jag tycker verkligen om godsaker och att fika, det är livskvalitet för mig som för så många andra. I somras bakade jag mycket och fikade flera gånger i veckan, detta resulterade i att hårbotten fick totalt utbrott, det kliade, flagade och det var väldigt jobbigt.

Där och då bestämde jag mig för att utesluta socker och mjöl för att det är en riktig bov för många folksjukdomar bl.a psoriasis.

Det var såklart jobbigt i början utan socker. Jag gjorde gröna smoothies, såg till att inte missa något mål mat och åt nyttiga mellanmål (nötter som jag alltid hade med mig) så att hungern inte kom över mig och därmed blev suget efter socker mindre så småningom. Problemet är att när jag (i början) fuskade och åt fikabröd eller vad det var så kom sockersuget tillbaka, så man måste vara väldigt tuff mot sig själv att verkligen bestämma sig för att bara äta det 1 till max 2 gånger i månaden.

Sockerberoende och fika mm är en vana som måste brytas och det var såklart svårt, men det gick över efter några veckor. Det går att baka en massa nyttigt gott utan mjöl och socker.

Frukt innehåller fruktsocker och någonstans måste man dra en gräns. Frukt innehåller fibrer, vitaminer mm som är bra för dig och är även ett bra sötningsmedel till bakning, smoothies mm.

Det jag också gjort är att minska ner på köttet. Vi äter mycket mer vegetariskt istället och då mycket böner. Det har också hjälpt till så att psoriasisen nästan är borta, blodsockernivån är stabil, får inte några blodsockerfall, ser inga stjärnor, inte några sura miner och det känns toppen.

Jag ska erkänna att jag inte tänker sluta med ett speciellt shampoo ”Neccin” som är för känslig hårbotten, tror den också har en stor inverkan på hårbotten.

Så bra som min hårbotten är nu har den inte varit sen tonåren, och det var ett tag sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s