Vem vill inte bli av med sötsuget, stärka immunförsvaret, få mer energi, få en ordentlig utrensning samt en bättre hälsa.
Kombucha har druckits i Asien, främst Kina sedan 2000 år tillbaka och är nu en ”trendig” hälsodryck världen över. Den hjälper till att stärka immunförsvaret, energigivande, förbättrar matsmältningen, har en utrensande effekt samt är lindrande mot artros.
Det är en probiotika vilket innebär att drycken berikar de goda bakterierna i tarmen. Probiotika finns också i yoghurt, kefir, fermenterade grönsaker och surkål.
Scoby eller volgasvamp som den också kallas är en jäst och bakteriekultur som gör att brygden jäser när den matas med det söta teet. Det gör att nyttiga bakterier, vitaminer, antioxidanter bildas under fermenteringen, drycken får då den syrliga smaken.
Ta det lugnt i början, drick inte för mycket per dag, då blir det fart på magen (inte för att det är något fel, det ska ju ut, men det kan bli lite för mycket av det goda).
Att göra sin egen kombucha är väldigt enkelt, men tar lång tid att göra då det är superviktigt med hygien samt fermenteringen/ jäsningen som tar 1-4 veckor beroende på mängd och rumstemperatur.
Innan du börjar:
Diska alla redskap du ska använda så det är skinande rent, hygien är superviktigt, så diska med diskmedel igen och igen, sen skölj igen och igen. Gör det även fast det såklart är diskat innan det ställs undan i skåpen sist redskapen användes.
Använd bara ekologiska ingredienser, för att det skall vara så rent som möjligt och därmed minska risken för att något skall gå fel.
Så gör du din egen kombucha
Koka upp vatten, tillsätt teblad och socker, rör till sockret löst sig. Låt stå några timmar eller till nästa dag, jag brukar koka te ena kvällen och låta det dra till kvällen efter, då garanterat svalt så inte bakteriekulturen dör av värmeslag.
Mängd till färdig kombucha:
Ska du göra 1 liter behöver du:
- 8 dl vatten
- 2 tsk teblad
- 1 dl strösocker
- 2 dl startvätska
- 1 scoby
Ska du göra 3 liter behöver du:
- 2,4 liter vatten
- 2,5 msk teblad
- 3 dl strösocker
- 6 dl startvätska
- 1 scoby
Ska du göra 5 liter behöver du:
- 4 liter vatten
- 0,5 dl teblad
- 5 dl strösocker
- 1 liter startvätska
- 1 scoby
Ska du göra 8 liter behöver du:
- 6,4 liter vatten
- 1 dl teblad
- 8 dl strösocker
- 1,6 liter startvätska
- 1 scoby
När det söta teet är svalt, sila bort tebladen, häll upp det avsvalnade eller rumstempererade teet i de väl rengjorda kärl du ska göra brygden i. Tillsätt startvätska och scobyn för jäsning. Täck glasburken med en ren kökshandduk och dra åt med gummisnodd.
Låt stå i rumstemperatur i 1-4 veckor, smaka efter en vecka och avgör själv när du tycker att det är klart. Jag brukar låta det som står i rumstemperatur 8-liters kärl stå i 3-4 veckor medan det som står ovanför kyl och frys 3 liter (där det är varmare) räcker med 1-2 veckor då det går fortare när det är varmt och mindre mängd.
När brygden är klar, diska alla redskap igen och igen samt skölj noga.
Ta ur svampen och mät upp startvätska som går åt till nästa omgång och lägg i ett rent kärl.
Sila övrig kombucha och häll över i väl rengjorda flaskor, ej glas då det kan spricka av kolsyran som blir. Nu är den färdig om det är en naturell kombucha som önskas, annars finns förslag nedan för att smaksätta.
Kombucha är ett populärt alkoholfritt alternativ på vissa restauranger och barer
Själv brukar jag göra drinkar av kombucha och club soda, den blir inte så ”bitig” i smaken då club soda eller vatten tillsätts.
Att smaksätta med frukt och bär blir jättegott då gör man det efter brygden är klar och upphälld på flaskor.
Jag tar 1,5 dl ekologisk mango och 1 dl ekologiska blåbär per 1,5-liters flaska 1,5. Mixa det till en slät puré och häller ner det i flaskan med den färdiga kombuchan. Man kan också ta stora bitar av frukt, men det blir inte lika god smak då smakerna inte frisätts på samma sätt som när frukterna mixats.
Låt stå i rumstemperatur 2-3 dagar tills det bildats naturlig kolsyra av sockret i frukt och bär. När du är nöjd med drycken ställ den i kylen för att den inte ska ”mogna” utveckla mer syra.